Industria copiilor

fetele lui puya
Sunt şocat, pur si simplu, de cât de multe activităţi au copiii la dispoziţie astăzi: cursuri de dans, karate, engleză, gătit, astronomie, magie, înot. Şi câte şi mai câte. Aproape că te gândeşti că avem nişte super copii.

Dacă mai pun la socoteală şi posturi de desene animate, radiouri, tablete, locuri de joacă, after school, telefoane şi munţii de plastic veniţi din China care mi se formează, în fiecare an, în casă, din cauza jucăriilor de trei lei, care se strică în două minute şi durează un an să scapi de ele, le-am spus pe toate. Poţi să zici că traim în industria copiilor.

E ok! Foarte bine! Dar de ce?

Mai demult, acum 100 de ani mai precis, cam în perioada interbelică, aşa (şi cred că şi mai înainte de asta), bărbaţii îşi puteau susţine familiile dintr-un singur salariu. Soţia gătea, stătea acasă cu copiii, îi îmbrăca, îi spăla, croşeta, etc. Totul era bine şi frumos. Nu vreau să discut acum despre binefacerile mişcării feministe. Vreau doar să spun că, pe atunci, copiii aveau cu cine să stea. Nu era nevoie să fie plimbaţi, ca acum, la orice fel de activitate până în ora 18:00, când vin ambii părinţi, în sfârşit, acasă.
Unii ar spune, păi da! Normal că tre’ să muncească amândoi. Păi, nu? Eu zic că aşa e, aveţi dreptate, păi nu! Nu mi se pare corect să se pună o presiune atât de mare pe familii. Ne lăsăm copiii, în majoritatea timpului, cu profesori de karate, înot, bone şi diverşi YouTuberi, care dracu’ ştie ce le bagă în cap copiilor, de dragul milioanelor de view-uri. Nu e corect să petreacă atât de mult timp cu nişte străini şi atât de puţin timp cu noi.
colaj familie puya

Precizările artistului pentru poza din dreapta: Tipa blondă e, de fapt, brunetă. Iar mâzgăleala din pieptul ei e fiica cea mai mică.

Pe de altă parte, cei care livrează serviciile astea de ţinut copilul ocupat până când venim de la muncă au un interes pur financiar. Fii-mea merge la înot de doi ani şi habar nu are să înoate. Pe mine tata m-a învăţat să înot într-o vară, la mare. M-a aruncat din barcă.

L-am eliminat din ecuaţie pe cel mai tare profesor!

Părintele! La inceput, când am văzut câţi bani vin din muzică, am zis ce bine că sunt bogat. Acum, când am trei copii, zic ce bine, am timp să stau cu ei. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că m-a făcut cântăreţ şi nu contabil, aşa cum voia mama. Pentru că îmi mai vedeam fetele, probabil, când trebuia să le duc la şcoală, înot şi pe la altar, când se măritau.
puya sisu si familia
Aşa că toată industria asta e degeaba. Sincer, la cât dai pe toate căcaturile astea ca să ţii copilul ocupat, merită mai mult să stai acasă, într-un salariu. E posibil să ieşi mai ieftin. Bineînţeles, unele mămici o să se grăbească să îşi concedieze soţii, pentru că ele au salariul mai mare. Hmmm, nu ştiu dacă asta e soluţia. Dar, despre toate astea, într-un episod viitor.
Vă pup! Mă duc, că tre’ să ajung cu fetele la engleză, că au meditaţii.
9 raspunsuri
 1. Florin
  Florin says:

  Corect trebuie sa cantareşti bine totul şi pierzi pe o parte dar caştigi mult mai mult în timp pe cealalta a afecțiunii copilului aşa este bravo PUIA

  Răspunde
 2. Laurențiu
  Laurențiu says:

  Bine ,spus …eu tocmai am refuzat un job care eram mai bine plătit …dar munceam toata ziua de dimineața până seara ….dar m am sfătuit cu soția și am hotărât că e mai important sa fim împreună , bineînțeles și cu bani mai putini :)))

  Răspunde
  • PUYA
   PUYA says:

   sa ai unde pune capul seara si ce sa mananci e cel mai important !.. se poate trai si fara telefon S nu stiu de care , plasma si vacante in Thailanda…dar daca totusi observi seara la culcare ca se aude un ” chitzait ” asa ca de soricel din stomac…pune mana pe telefon si suna-i pe oameni cu jobu… : )))…

   Răspunde
 3. Laurențiu
  Laurențiu says:

  Nu mă frate ,nu se aude nimic din stomac :)))) am un job unde câștig 1600 lei + bonuri de masa / luna ,bani in mana …și muncesc de Luni-Vineri ..de la 5:00- 14 :00 cel târziu …iar jobul care l am refuzat saptamana trecută trebuia să muncesc de la 6:30- 19:00 ,tot de Luni- Vineri …și luam bani ceva mai multi adică ..1700 lei plus bonuri de masa (300 lei ) practic luam mai mult cu 200 lei ….și terminam mereu seara la 19:00 ….eu zic ca i mai bine aici ….la 14 :00 cel târziu sunt acasă și am timp și de puii mei de Urși :)))…..

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *